Hasar anında ve sonrasında adım adım yapmanız gerekenler neler öğrenin, kasko ve trafik sigortası poliçelerinizin avantajlarını sonuna kadar kullanın. Hasar anında ilk yapılması gereken zaman kaybetmeden sigorta şirketine haber vermektir. Hasarın tazmini için azami hasar ihbar süresi 5 iş gününü kapsar ve hasarın ihbarı için birtakım belgeler gereklidir. Hasar ihbarı esnasında verilen hasar dosya numarası her aşamada ve hasar takip işlemlerinde sorulacağı için, hasara bağlı işlemler sonuçlanana kadar saklanmalıdır. Hasar süreci ile ilgili daha fazla bilgi için; ”Hasar İhbarı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Trafik sigortası ve kasko arasındaki en temel fark birinin zorunlu diğerinin ise isteğe bağlı olmasıdır. Bu yüzden trafik sigortası yaptırmadan aracınızı kullanamazsınız ancak kasko için bu tarz bir mecburiyetiniz yoktur. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza halinde karşı tarafta oluşabilecek zararları kapsarken kasko, kendi aracınızla ilgili hasarları karşılar. Trafik sigortasının avantajları, karşı tarafın mağduriyetini önlemeye yönelik avantajlardır. Kaskonun faydaları ise poliçe sahibinin mağduriyetini önlemeye yöneliktir. Trafik sigortasının sınırlarını devlet belirler ve sabittir. Bu nedenle oluşabilecek kaza durumlarında karşı tarafın maddi ve bedensel zararları belirli limitler dahilinde karşılanır. Örneğin; karşı tarafta oluşan hasarın toplam tutarı 50.000 TL ve trafik sigortasının üst limiti ise 30.000 TL. Bu durumda kazanın oluşmasında payı olan kişi geri kalan 20.000 TL için trafik sigortasından destek alamaz ve limit aşımını kendi imkanlarıyla karşılamak zorundadır. Kaskoda ise poliçe kapsamı genişletilebildiği için sınırları sigorta sahibinin kendisi belirler. Trafik sigortasının teminat limitleri belirli oranlarda olsa da trafik sigortası fiyatları serbest tarife üzerinden gerçekleştirilir. Bu noktada izlenebilecek en mantıklı yol; en uygun trafik sigortasını araştırıp, onu yaptırmaktır. Ancak kasko için aynı durum geçerli değildir. Kasko fiyatları poliçenin neleri kapsadığına göre değişiklik gösterdiğinden temel amaç kaskonun en ucuzunu değil en avantajlısını bulmaktır. Tüm dünyada en çok tercih edilen ulaşım şekli olan kara yolu, aynı zamanda en yüksek kaza oranına sahip olan ulaşım şekli. Bu yüzden trafiğe çıktığınızda hem kendiniz hem de diğerleri için oluşabilecek olumsuz durumları telafi edebilmek amacıyla kaskonun ve trafik sigortasının faydalarını iyi bilmeli, gerektiğinde bu faydalardan yararlanmalısınız.
Kasko Sigorta poliçesi, sigortalının kendi aracında oluşan hasarı karşılamaktadır. Ancak karşı araçta/üçüncü şahıslarda oluşan zararların trafik sigortasını aşan kısmı için kasko poliçesinin ihtiyari mali mesuliyet teminatı limitler dahilinde üçüncü şahsa ödeme yapabilir.
Sağlık sigortalarında başlıca yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminatları olarak ayırabileceğimiz iki temel teminat bulunmaktadır. Ayakta tedavi teminatı yatarak tedavi teminatlarıyla birlikte alınabiliyorken, Yatarak tedavi teminatı tek başına da alınabilir. Teminatların ayrıntıları için lütfen sağlık sigortası ürünlerimize bakınız.
Hayır. Sigortalının kendi aracında oluşan hasarlar Trafik Sigorta poliçesi kapsamında karşılanamamaktadır. Trafik Sigorta poliçesi aracın kullanımından dolayı üçüncü şahıslara verilen bedeni ve maddi zararlar karşılanabilir.

E-bülten Aboneliği

Yeniliklerden ve fırsatlardan haberdar olmak için abone olun.